De zin en onzin van diëten!

Posted on 04. dec, 2013 by in Diëten

De zin en onzin van diëten is op verschillende manieren uit te leggen. De één zegt dat het gezond is voor een mens en de ander niet. Is diëten ongezond en waarom? Ontdek het in dit artikel. Het volgen van een dieet is in principe niet ongezond. Wat is er op tegen om bewuster met voeding om te gaan en wat minder te eten? Dat ligt er geheel aan welk dieet je volgt!

Sommige diëten zijn er op gericht om heel snel heel veel af te vallen, ook wel crash diëten genoemd. Dit heeft in tegenstelling tot wat veel mensen denken echter meestal een averechts effect. Je valt in eerste instantie in korte tijd veel af, dat is iets wat vooral veel vrouwen aanspreekt om bikini-fit te worden. Echter doordat je veel minder calorieën consumeert dan normaal gesproken neemt je stofwisseling van je lichaam af. De stofwisseling van je lichaam wordt bijvoorbeeld ook beïnvloed door te sporten. Echter in dit geval wordt je stofwisseling negatief beïnvloed door minder te eten dan normaal gesproken, waardoor je stofwisseling afneemt. Dit is gedurende het dieet niet erg, want je consumeert dan natuurlijk ook minder eten. Maar als het dieet is afgelopen en je gaat weer over De zin en onzin van dieetenop een misschien enigszins verbeterd voedingspatroon dan komen de kilo’s er heel snel weer aan!

Dit komt doordat je lichaam nog gewend is aan een langzame stofwisseling, oftewel de stofwisseling van toen je nog aan het diëten was. De langzame stofwisseling zorgt ervoor dat je lichaam de voedstoffen die binnenkomen na je dieet langzamer verwerkt dan voordat je begon aan het dieet. Meestal zie je dat goed terug bij mensen die net klaar zijn met een (crash) dieet. In het begin dan vallen ze veel kilo’s af tot ze weer over gaan tot hun normale voedingspatroon en juist weer heel veel kilo’s aankomen.

De zin en onzin van diëten!

Is geen één dieet dan goed? Nee natuurlijk niet, er zijn echt wel goede diëten. Alleen dit zijn niet de diëten waarbij je in hele korte tijd heel veel afvalt. Gebruik gewoon je gezonde verstand bij het zoeken naar een geschikt dieet. Onthoud dat het slimmer is om een aantal kilo per maand af te vallen dan een aantal kilo per week. Op die manier bouw je je lichaamsgewicht op een verantwoorde manier langzaam af en zorg je ervoor dat je lichaam niet te maken krijgt met een grote verandering in de stofwisseling!

 

No comments.

Leave a Reply