Afvallen door de sauna?

Posted on 08. dec, 2013 by in Afvallen

Is het mogelijk om af te vallen door naar de sauna te gaan is een vraag die vaak gesteld word door mensen die vaak naar de sauna gaan en kampen met overgewicht. Op zich een logische gedachte, maar val je van een saunabezoek nou ook daadwerkelijk af?  Ontdek het antwoord op deze vraag in dit artikel over overgewicht en saunabezoek.

De gezondheidsvoordelen van een saunabezoek zijn natuurlijk onmiskenbaar. Doordat je lichaam moeite moet doen om af te koelen gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen. Dit is vergelijkbaar met sporten. Doordat je hart snel klopt en je bloed snel stroomt worden afval stoffen sneller afgevoerd en voel je je fitter. Een sportieve sauna gang is dus goed voor de gezondheid.

Sinds kort heb ik zelf ook een sauna in de tuin staan samen met een mooie steigerhouten meubel en kan de gezondheidsvoordelen dan ook vanuit eigen ervaring zeker beamen. Steigerhouten meubelen maken is tegenwoordig trouwens helemaal in, maar dat terzijde. Het hebben van een sauna in de tuin is wel een enorme luxe, alleen of ik sindsdien ook door de sauna gang afgevallen ben kan ik dan weer niet beamen. Uit eigen ervaring kan ik je dus niet vertellen of je ook daadwerkelijk af valt door naar de sauna te gaan.

Afvallen door de sauna – is het mogelijk?

Het blijft de vraag of afvallen door de sauna mogelijk is. In principe zou je denken van wel omdat je hartslag bij een ‘sportieve sauna gang’ heel erg omhoog gaat en dat je daardoor afvalt. Alleen dat zijn allemaal aannames, althans totdat onderzoek het daadwerkelijk vastgesteld heeft. Voor we een conclusie kunnen trekken is het van belang om ons ook te baseren op onderzoeken uit het verleden.

Er zijn enkele onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van de sauna en de effect van de sauna gang in het algemeen op ons lichaam. Dat een saunagang goed is voor de gezondheid staat zonder meer vast. Een sauna gang zorgt ervoor dat alle afvallen stoffen het lichaam uit worden gedreven door te zweten. Het is ook erg goed voor het herstel van het lichaam na bijvoorbeeld kracht training. Naast de fysieke voordelen heeft een sauna gang ook op mentaal gebied voordelen. Uit onderzoek blijkt echter nergens dat je van een sauna gang ook daadwerkelijk af kunt vallen. Over afvallen door de sauna gang is dus niks bekend.

Het is helaas niet waar dat je af kunt vallen door naar de sauna te gaan en dat is op zijn minst jammer te noemen. Uiteraard draagt het wel bij aan de algehele fitheid van het lichaam en wat dat betreft is een sauna bezoek dan ook zonder meer aan te raden. Echter is dus nooit uit onderzoek gebleken dat een regelmatig sauna bezoek bijdraagt aan een slanker lichaam en het verbranden van calorieën

 

No comments.

Leave a Reply